2020. február 24., hétfő

Fürth Margit: Az alagút - Jelenlegi ára: 2 000 Ft


Szerző
Fürth Margit
 
Kiadó:
Uj Kelet
Kiadás helye:
Tel-Aviv
Kiadás éve:
1969
Kötés típusa:
Félvászon
Oldalszám:
215 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv:
Magyar 
Méret:
19 cm x 12 cm
ISBN:
Fürth Margit életmű-kötetét tartja kezében az olvasó. A legrangosabb magyar-zsidó írónő regényekkel, versekkel, ifjúsági irodalommal foglalkozott munkásságának évtizedei során, de legnagyobb sikereit novelláival aratta. Nos, ebben a kötetben élete legjobb, legkiforrottabb novelláit találja az olvasó.
Az írónő a magyar prózairodalom legnagyobb mestereinek tanítványa - stílusa patakvíz-tisztaságú -, egyszersmind ízig-vérig zsidó szellemiségtől áthatott minden sora. Már a gálutban, Magyarországon is büszkén vallotta magát zsidónak - amikor ez látszólag nagy minuszt jelentett, Fürth Margit akkor is a legnagyobb plusznak érezte -, az utóbbi két évtizedben pedig az izráeli valóság érleli mondanivalóját. Kibucban él Fürth Margit, Máábárot lakója. Ady Endre szép szavával fejezzük ki, amit alkotásairól mondani akarunk: Aszúra érett minden szép gerezdje.
Gyakran jelentkezik tárcáival az Uj Kelet hasábjain, olykor novellát is publikál, s néhány év előtt átütő siker volt „ Maris! Maris! " című regénye, amely először folytatásokban jelent meg az Uj Kelet hasábjain, majd könyvalakban is elhagyta a sajtót. Nemcsak nálunk Izráelben, de Amerikában; r Ausztráliában és az európai magyar-zsidó közösségekben is mély visszhangra talált olvasóinak körében. Mi a titka Fürth Margit írásművészetének?
Munkáinak ismeretében könnyű megfogalmazni a választ. Fürth Margit pátoszmentesen, kristálytiszta stílussal, őszinte zsidó érzésektől áthatottan adja elő pompás történeteit. Megint csak Ady Endrét idézzük, aki Kafka Margitra mondta ugyan, de rá is találó: - Margitka, maga tulajdonképpen férfiiró...
Nem akar ez persze lebecsülés lenni a női írókra vonatkozólag. Tulajdonképpen az igazi írónál nincs jelentősége ennek a megkülönböztetésnek, hogy férfi, vagy nő forgatja a tollat. Fürth Margit író, aki népe iránti felelősségtudattal, s a magyar nyelv művészi lehetőségeinek kiaknázásával szól az olvasóhoz
A képen látható állapotban..... ..... ..... ..... ..... ..... ..... ..... elöl víznyom

Jelenlegi ára: 2 000 Ft
Az aukció vége: 2020-03-15 19:57 .

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése