2019. január 29., kedd

Kerti zsázsa mag 10 db / csomag - Jelenlegi ára: 1 Ft


A zsázsa (Lepidium sativum) a legrövidebb tenyészidejű zöldségnövény.
A vetéstől számítva 13– 14 nap múlva fogyasztható.
Valószínűleg a mai Irán területéről származik. Barna, apró magját télen
– lapos edénybe, tányérba, műanyag dobozba – bármikor vethetjük. Jó minőségű,
lehetőleg homokkal kevert kerti földet használjunk, ezt 2– 3 ujjnyi
vastagságban terítsük szét, majd nyomkodjuk le és vessük rá a magokat.
A maggal ne takarékoskodjunk, mert ha sűrűn vetjük, gazdagabb lesz a
termésünk. Utána fedjük le 1– 2 mm vastag föld- vagy homokréteggel, s
azt is nyomkodjuk le. Az edényt – hogy a vetést ne érje fény – állítsuk sötét
helyre, vagy takarjuk le kartonpapírral. A növényeket addig tartsuk sötétben,
amíg kibújnak a földből – így a maghéj nem marad meg a levél hegyén.
Ezután már bőséges megvilágításra, napfényre van szükségük.
A fényen kívül a zsázsa kedveli a meleget; legjobban 20– 22 ° C-on növekszik.
A vetés utáni 3– 4. napon már megfigyelhetjük, hogyan törnek elő
a talajból a növénykék. Ezt bőséges vízellátással kell elősegítenünk. A vetést
lehetőleg ne felülről öntözzük, mert a növénykék ilyenkor könnyen elfekszenek.
Ha az edényünk vízáteresztő, akkor állítsuk naponta 10 percre
vízbe, hogy talaja jól átnedvesedjék. A vetés utáni 10– 11. napon már
sűrű, zöld vetésünk lesz.
Mikor a növénykéknek már két-három apró lomblevelük is van (a sziklevél
felett), akkor megkezdhetjük a zsázsa metszését. Fogyasztható részei
a szár, a rajta lévő két sziklevél, s ha tovább engedjük nőni, akkor az
első, zsenge lomblevelek. Fontos tudni, hogy a levágott növények nem sarjadnak
újra.
A zsázsát nem kell feltétlenül földbe vetni. Ha pl. egy tálba több rétegben
itatóspapírt fektetünk, s azt alaposan benedvesítjük, akkor ezen is termeszthető.
Ilyenkor szintén takarni kell! Nagyon jó erre a vékony vattaréteg,
amelyen az apró növénykék könnyen átbújnak.
A kerti zsázsa szabad földön is termelhető. Vetésére március végétől
júniusig több szakaszban kerülhet sor. Fontos, hogy földjét – tekintettel az
apró magokra – gondosan készítsük elő.
A termelési időszak a szabad földben sem tart három hétnél tovább. A zsázsa
termesztésekor – legyen az benti vagy szabad földi – célszerű a hetenkénti vetés,  
így a letermett állomány helyébe mindig új lép. Betakarításakor
a növényeket a talaj felszínénél, ollóval vágjuk le; ne húzzuk ki az egész növényt,
mert gyökérkéi közé föld keveredhet, s ezt nehéz letisztítani.
Felhasználása: íze a tormához hasonló, csípős, de annál sokkal kellemesebb,
enyhébb. Magas C-vitamin-tartalma van. Finom mártás, leves készíthető
belőle. Felhasználhatjuk vajas kenyér és különféle szendvicsek ízesítésére,
hozzáadhatjuk a fejes salátához is. Mélyhűtőben lefagyasztva
egész évben, bármikor fogyasztható.
Postázás a mindenkori postai díjszabás szerint előre utalás után. Utánvéttel nem postázok.


Jelenlegi ára: 1 Ft
Az aukció vége: 2019-01-31 20:09 .

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése